Activiteit gerelateerd werken met diverse werkplekken

Bevorder het werkgeluk met de juiste werkplek voor de juiste activiteit

Er wordt anno 2019 veel aandacht besteed aan het welzijn van werknemers. Vitaliteit, flexibiliteit en werkgeluk zijn begrippen die bijna niet meer weg te denken zijn uit het bedrijfsleven. Maar wist je dat een inspirerende werkomgeving met diverse werkplekken ook erg belangrijk is bij het creëren van meer werkgeluk in jouw organisatie?

Een inspirerende werkplek waar je niet alleen naartoe gaat maar ook écht aan de slag gaat. Het is mogelijk! Door het creëren van diverse werkplekken in jouw organisatie kun je ervoor zorgen dat werknemers zich gelukkiger en nuttiger op het werk gaan voelen. Dit wordt ook wel activiteit gerelateerd werken genoemd. Dat houdt in dat per activiteit verschillende werkplekken beschikbaar zijn waar jij gebruik van kan maken. Heb je deadline die nadert? Maak gebruik van een concentratiewerkplek om gefocust je werk te kunnen doen. Of wil je vergaderen met een aantal medewerkers? Neem dan plaats in een overlegruimte. In een werkomgeving waar activiteit gerelateerd werken is geïntegreerd stijgt de productiviteit. Ook zorgt het ervoor dat de werknemer het gevoel heeft meer toegevoegde waarde te hebben binnen de organisatie. En het zorgt natuurlijk voor flexibiliteit binnen de werkomgeving. Veel voordelen dus! Nog een voordeel is dat het ervoor zorgt dat je vitaler wordt omdat je in beweging moet komen omdat je niet gebonden bent aan één vaste plek.

Als je activiteit gerelateerd wil gaan werken is het verstandig om na te denken aan welke soorten werkplekken er veel behoefte is. Bekijk bijvoorbeeld eens per afdeling hoeveel werknemers er zijn en welke taken uitgevoerd moeten worden. Het is bij de inrichting natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de wensen en eisen van verschillende medewerkers. Per organisatie zijn de wensen vaak anders ingedeeld en zelfs per afdeling kunnen de wensen verschillen. Er zijn een aantal verschillende soorten werkplekken waar gebruik van gemaakt kan worden, namelijk:

De standaardwerkplek
De standaardwerkplek spreekt eigenlijk voor zich, op deze plek zijn alle benodigdheden aanwezig om je dagelijkse werkzaamheden uit te kunnen voeren, zoals een monitor, een aansluitsnoer voor je laptop en een toetsenbord.

Overlegruimtes
In deze ruimte kun je samen met je collega’s overleggen. Vaak zijn deze ruimtes voorzien van een whiteboard, videoconferencing-faciliteiten en een beamer of interactief tv-scherm. De inrichting van deze ruimte verschilt per bedrijfscultuur. Een overlegruimte kan formeel ingedeeld zijn maar juist ook informeel met loungebanken en comfortabele fauteuils.

Individuele concentratieplekken
Een individuele concentratieplek is een ruimte die geheel afgesloten kan worden. Hier kun je in alle rust werken zonder last te hebben van bellende collega’s of het alledaagse rumoer op je heen. Deze ruimtes ook geschikt voor het voeren van één op één gesprekken zoals een functioneringsgesprek.

Gezamenlijke stilteplekken
In een gezamenlijke ruimte werken er meerdere mensen maar is het de bedoeling dat er niet gebeld of hard gepraat wordt. Het idee hierachter is dat je gemotiveerd raakt van alle werkende collega’s om je heen zodat je zelf ook zin hebt om aan de slag te gaan.

Als projectinrichter snappen wij als geen ander hoe belangrijk het is om een werkomgeving te creëren waar de werknemers goed hun werk kunnen doen en waar zij zich echt thuis voelen. Welke soorten werkplekken het best toegepast kunnen worden in jullie organisatie hangt af van de manier van werken, de gekozen kantoorvorm en jullie corporate identity. Ben jij ook benieuwd wat wij voor jullie organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder! Je kunt bij ons terecht voor advies, ontwerp, levering én de realisatie.