Ergonomie-pi

De juiste werkplek speciaal voor jou

Ergonomie en werkgeluk, hand in hand

Zit je rechtop? Zijn je schouders ontspannen en is je bureaustoel goed ingesteld? Als je denkt aan werkgeluk zal je vast niet meteen aan ergonomie denken, toch staan deze twee factoren nauw met elkaar in verband. Veel mensen hebben last van hun nek, schouders en rug tijdens of na hun werkdag en daar wordt natuurlijk niemand gelukkig van. Deze klachten kunnen grotendeels voorkomen worden door een ergonomische werkplek. Want zeg nou zelf, voorkomen is beter dan genezen.

Wat is ergonomie eigenlijk? Ergonomie is de wetenschap die zich bezighoudt met het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op jou als mens. Neem bijvoorbeeld je bureaustoel, als deze verstelbaar is naar je lichaam zit je er veel lekkerder en beter op dan dat je een niet verstelbare bureaustoel hebt. Misschien denk je nu wel bij jezelf, ik zit hartstikke lekker in mijn niet-verstelbare bureaustoel maar op den duur zal je waarschijnlijk toch last gaan krijgen van je nek, schouders en rug vanwege een verkeerde houding. Zoals eerder genoemd in dit artikel is voorkomen beter dan genezen. Heb je wel eens nagedacht over alle gezondheidsklachten, zoals RSI, nek- en rugklachten, die je bespaard blijven als je een ergonomische werkplek hebt? Ook kost een niet-ergonomische werkplek werkgevers vaak duizenden euro’s aan ziektekosten per jaar. Als je als werkgever hoge kosten wilt voorkomen en de productiviteit wil verhogen dan doe je er goed aan om een ergonomische werkomgeving te regelen voor je werknemers. Dit lijkt wellicht een grote investering maar betaald zich uiteindelijk weer terug door een lager ziekteverzuim en meer productiviteit! Zou jij niet nog meer werkgeluk ervaren als je na een lange dag werken nergens last van hebt? Daarom speelt ergonomie dus een grote rol om werkgeluk te creëren binnen je bedrijf.

De basis van een ergonomische werkplek, begint bij je bureaustoel. Er zijn veel verschillende soorten bureaustoelen maar ze beschikken niet allemaal over dezelfde functies. Bij het aanschaffen van een bureaustoel is het verstandig om te kijken naar de volgende opties:

Verstelbare zithoogte
De meeste bureaustoelen beschikken over deze functie. Je kunt hiermee de bureaustoel zó instellen dat je benen een hoek van 90 graden vormen met de grond. Je heupen mogen iets hoger blijven dan de knieën en de zitting moet doorlopen tot ongeveer een vuist afstand van de knieën.

Verstelbare rugleuning
Niet alle bureaustoelen zijn geschikt voor iedere lichaamslengte. Met een verstelbare rugleuning kun je de bureaustoel perfect op jouw lichaamslengte laten afstemmen. De verstelbare rugleuning kun je namelijk laten aansluiten bij de natuurlijke S-vorm van je rug. Zo krijgt de gehele rug voldoende ondersteuning om te ontspannen en comfortabel te werken. Mensen met lage rugklachten kunnen bovendien middels een lendesteun extra ondersteuning krijgen.

Verstelbare armsteunen
Het is belangrijk om je armsteunen op de juiste hoogte af te stellen. Om op de juiste manier te werken moeten je armen een hoek van 90 graden vormen en dezelfde hoogte als je bureau hebben. Als je kiest voor korte armleuningen kun je bovendien beter aanschuiven bij bureau. De meeste bureaustoelen beschikken over deze functies, toch is het handig om hierop te letten.

Maar er zijn nog veel meer opties waaruit je kan kiezen om een ergonomische werkplek te creëren, zoals:

Een verstelbaar bureau
Door je bureau op de juiste manier af te stellen krijgt je minder of zelfs geen last van lichamelijke ongemakken. De hoogte stem je af op de zithoogte van je bureaustoel. Je zou ook kunnen kiezen voor sta-zit bureau zo kun je makkelijk afwisselen tussen staand en zittend werken. Dat is stukken beter voor je dan de hele dag achter het bureau zitten en het bevorderd de vitaliteit.

Een monitorarm
Een monitorarm is handig voor het juist instellen van de monitor. Een te lage of te hoge plaatsing van de monitor kan leiden tot nekklachten. Ook is het belangrijk om de monitorarm in diepte te kunnen verstellen, de juiste kijkafstand zorgt voor een minder belasting van de ogen. De ideale afstand is een armlengte en de hoogte kun je bepalen door de bovenkant van je monitor op ooghoogte te brengen.

Ergonomische muis
Een ergonomische muis is belangrijk om RSI te voorkomen en te verhelpen. Ook helpt het spierspanning te verminderen en helpt het om in een gezonde neutrale houding te werken.

Ergonomisch toetsenbord
Een ergonomisch toetsenbord voorkomt klachten aan de onderarm, nek en schouders. Het is van belang om te werken binnen de zogenoemde comfort-zone. dit is de zone binnen je schouders. Zo voorkom je spierspanning.

Als je nu bij jezelf denkt, “ik wil ook ervaren hoe een ergonomische werkplek mij meer werkgeluk kan opleveren!” Neem dan contact op met een van onze adviseurs, zij geven je graag deskundig en passend advies voor jouw ideale, ergonomische werkomgeving.

Wij helpen je graag om de gehele kantoorinrichting te verzorgen, al vanaf het ontwerp tot de realisatie is ergonomie bij Wuestman vanzelfsprekend. Jouw complete projectinrichting is bij ons in goede handen.

Vraag een werkplek-analyse aan!

Benieuwd naar de juiste zithouding? Behoefte aan ergonomische middelen? Ga voor ergonomisch comfort!

Aanvragen
Whitepaper