Laten we elkaar ontmoeten

De ultieme fysieke werkomgeving

Projectinrichting

De hybride kantoortuin

De kantoortuin voor nu én morgen

De kantoortuin is in de afgelopen decennia getransformeerd van traditionele naar hybride kantoortuin. Waar de traditionele kantoortuin gekenmerkt werd door grote open ruimten met veel werkplekken, wordt de hybride kantoortuin gekenmerkt door open ruimten met een mix aan activiteit gebonden werkplekken en multifunctionele ontmoetingsplekken. De hybride kantoortuin biedt jou als werkgever of werknemer vele voordelen. We zetten deze graag voor je op een rij. Maak kennis met de kantoortuin voor nu én morgen!

De traditionele kantoortuin is een grote open kantoorruimte waarin meerdere werkplekken staan die niet van elkaar zijn gescheiden door schermen, muren of andere barrières. Rond de jaren 50 verscheen de eerste kantoortuin en in de jaren 70 was de kantoortuin één van de meest toegepaste vorm binnen kantoorinrichting op Nederlandse bodem. De kantoortuin werd van origine ontworpen om meer medewerkers in dezelfde ruimte te laten (samen)werken. De bedoeling was dat hierdoor de productiviteit verbeterd zou worden en dat collega’s beter met elkaar zouden samenwerken. Inmiddels is uit meerdere onderzoeken gebleken dat dit niet zo is. Zo wordt de traditionele kantoortuin door de meeste werknemers als rumoerig bestempeld, waardoor het lastig is om je te concentreren op je werk. De productiviteit ging hierdoor juist omlaag. Met de komst van de mobiele telefoon in de jaren 90 werd dit beeld nog eens versterkt en werd de kantoortuin steeds minder populair. Inmiddels werkt vrijwel iedereen mobiel, online en daarmee flexibeler en interactiever. Als gevolg van deze ontwikkeling is de traditionele kantoortuin definitief verleden tijd.
Nadelen en ergernissen van de traditionele kantoortuin

 • Lagere productiviteit door minder geconcentreerd kunnen werken, constante prikkels
 • Weinig ruimte voor brainstormen, overleggen, vergaderen en telefoneren
 • Vrijwel geen privacy voor vertrouwelijke werkzaamheden
 • Minder controle over je eigen werkplek
 • Minder werkgeluk, werkcomfort en welzijn van medewerkers

De traditionele kantoortuin past dus niet meer bij de huidige arbeidsmarkt. Jij als professional hebt behoefte aan een werkomgeving die flexibiliteit, comfort, plezier en veiligheid biedt. Een werkomgeving waar je goed kunt communiceren zonder overlast te geven en waar je prettig en efficiënt kunt samenwerken. Op basis van deze componenten is traditionele kantoortuin getransformeerd naar de hybride kantoortuin. De ideale werkomgeving voor hedendaagse professionals.

De traditionele kantoortuin heeft plaatsgemaakt voor de hybride kantoortuin. Waar men vroeger gedurende de gehele werkdag aan één werkplek zat, werkt men tegenwoordig vanaf verschillende plekken; thuis, onderweg of op kantoor. De locatie wordt bepaald door de werkzaamheden die je doet. Thuis werk je veelal geconcentreerd, onderweg coördineer je je werkzaamheden en in de kantoortuin ontmoet je collega’s, klanten en andere relaties. De functie alsmede de inrichting van de kantoortuin is hiermee veranderd. Het aantal vaste werkplekken heeft plaatsgemaakt voor een kleinere hoeveelheid aan flexibele werkplekken voor medewerkers die niet thuis kunnen werken of tijdelijk een werkplek zoeken. Ook zijn er minder gecombineerde werkplekken in de kantoortuin, waardoor je er rustiger en geconcentreerder werkt. Door de afname van het aantal werkplekken kunnen ontmoetingsplekken gerealiseerd worden. Plekken waar je één op één met elkaar een gesprek kunt voeren of plekken waar je met elkaar kunt overleggen, brainstormen of vergaderen. Afhankelijk van je activiteit kies je voor een geschikte plek in de nieuwe kantoortuin. Met de juiste inrichting zorg je dat iedere ruimte in de kantoortuin de gewenste beleving en functionaliteit heeft. Hiermee is de hybride kantoortuin voor iedere medewerker en elke activiteit de ideale werkomgeving geworden.

Persoonlijk advies?

Benieuwd hoe jouw ultime kantoortuin voor hybride werken eruit ziet? We geven je graag een persoonlijk advies?

Aanvragen
Whitepaper

Zoals je ziet, biedt de hybride kantoortuin je vele voordelen. Maar hoe creëer je nu zo’n kantoortuin? Wat heb je er allemaal voor nodig? Hieronder geven wij je de belangrijkste items om concreet mee aan de slag te gaan. Lees ze door en stel de ideale kantoortuin samen voor jullie eigen organisatie. Hulp nodig? Onze inrichters helpen je graag. Laat een interieurontwerp door ons maken of vraag een persoonlijk advies aan voor jullie eigen werkomgeving. Met onze expertise ben je verzekerd van de meest ideale kantoortuin om hybride te werken.

Globale inrichting hybride kantoortuin
Voor het inrichten van een hybride kantoortuin begin je met het maken van een plan. Je bepaalt allereerst hoeveel werkplekken en ontmoetingsplekken er in je kantoortuin nodig zijn. Maak een goede indeling, waarbij je rekening houdt met voldoende afstand om rust te creëren en werkwijze en werkprocessen goed te laten verlopen. Per ruimte bepaal je vervolgens de gewenste sfeer en beleving en welke communicatiemiddelen gewenst zijn. Zorg dat de sfeer en beleving past bij de identiteit en de ambitie van teams en de organisatie en besteed voldoende aandacht aan elementen als ontspanning en veiligheid. Wees creatief en denk out of the box. Heb je het plan voor je kantoortuin in grote lijnen klaar, dan begin je met de daadwerkelijke invulling van vloeren, wanden, raamdecoratie, verlichting, meubilair en audiovisuele middelen.

Werkplekken voor hybride kantoortuin
De moderne hybride kantoortuin heeft minder werkplekken en dit wordt bepaald door de bezittingsgraad (het aantal mensen dat gemiddeld op kantoor aanwezig is). Het is belangrijk dat er zowel standaard werkplekken als concentratie werkplekken zijn. Zo kunnen jij en je collega’s afwisselend naar behoefte een werkplek kiezen. De hybride kantoortuin moet natuurlijk ook ergonomisch zijn (In hoogte verstelbare bureaus, ergonomische instelbare bureaustoelen, flexibele monitorarmen voor beeldschermen). Ook is vitaliteit een belangrijk item. Je kunt bijvoorbeeld een loopband of een deskbike in de kantoortuin plaatsen zodat jij en je collega’s actief en op een gezonde wijze aan het werk kunnen. Om in jullie hybride kantoortuin voldoende rust te creëren, kun je akoestische materiaal toevoegen. Je kunt denken aan akoestische scheidingswanden, wand- of plafondpanelen en akoestisch materiaal in meubilair. Met het oog op COVID-19 kun je natuurlijk ook kiezen voor de welbekende kuchschermen. Ook kun je op het gebied van audiovisueel het een en ander toevoegen, zo kun je de werkplek voorzien van een webcam, headset en/of een microfoon. Jij en je collega’s moeten immers makkelijk intern en extern kunnen communiceren.

Ontmoetingsruimten in de kantoortuin
Jij en je collega’s komen met name naar kantoor om elkaar te ontmoeten. Is het niet vanuit de behoefte om elkaar weer even te zien en persoonlijk te levelen, dan is het wel om in teams met elkaar samen te werken. Ontmoetingen kunnen dus in groepsverband of één op één zijn. Het is daarom belangrijk om verschillende ontmoetingsruimtes in jullie kantoortuin te hebben. Denk aan aantrekkelijke zithoekjes, treinzits, presentatieruimten, project- of teamruimten, collaborationrooms, huddlerooms of studio’s. Het is belangrijk dat deze ontmoetingsruimten van alle gemakken voorzien zijn en er aantrekkelijk uitzien. Gezelligheid, sfeer en beleving zijn enorm belangrijk geworden. Je kunt jullie kantoortuin aantrekkelijk maken met bijvoorbeeld verlichting, wallprints, een videowall, maar ook met design meubilair dat comfortabel is en audiovisuele faciliteiten die gemakkelijk, doeltreffend en betrouwbaar werken. Collega’s willen in de kantoortuin fijn kunnen socializen én effectief met elkaar kunnen werken, óók wanneer teams niet helemaal compleet zijn, wanneer mensen deels thuis en deels in de kantoortuin werken. Zorg er daarom voor dat je de juiste audiovisuele middelen hebt. Denk aan interactieve presentatieschermen, oplossingen voor videoconferencing voor teams, cameravolgsystemen en goede audiovoorzieningen. Maar denk ook aan een ruimtereserveringsysteem dat online benaderbaar is, een eenvoudig roommanagement systeem om faciliteiten in ruimten te bedienen… en zorg dat medewerkers audiovisuele middelen makkelijk kunnen connecten met hun eigen devices… bij voorkeur via een draadloos verbindingssysteem. Kortom: ga voor werkcomfort en werkplezier in jullie hybride kantoortuin.

Highlights hybride kantoortuin

 • Zorg voor een juiste hoeveelheid werkplekken die flexibel zijn
 • Kies voor zowel standaard werkplekken als concentratie werkplekken
 • Geef voldoende aandacht aan ergonomie akoestiek, vitaliteit op een werkplek
 • Voorzie werkplekken van goede audiovisuele communicatiemiddelen
 • Realiseer voldoende ontmoetingsplekken voor verschillende groep samenstellingen
 • Creëer gezelligheid, sfeer en beleving in ontmoetingsruimten
 • Zorg voor comfortabel meubilair
 • Zorg voor de juiste audiovisuele middelen in ontmoetingsruimten
 • Maak het toegankelijk in alle opzichten
 • Ga voor werkcomfort en werkplezier!