Voorkom RSI klachten

met een ergonomische kantoorinrichting

Blog Ergonomische werkplekken

Voorkom RSI-klachten met een ergonomische kantoorinrichting

Een van de grootste oorzaken van RSI-klachten, is het langdurige beeldschermwerk. Door veel achter een computer te werken, herhaal je regelmatig dezelfde bewegingen. Je maakt gebruik van een toetsenbord, je beweegt je muis en je houding is vrijwel de hele dag hetzelfde doordat je achter een bureau zit. RSI-klachten zijn gelukkig ook grotendeels te voorkomen door gebruik te maken van een ergonomische kantoorinrichting.

RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in je bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Deze klachten worden doorgaans veroorzaakt door het regelmatig herhalen van dezelfde beweging, zoals wanneer je de hele dag achter een computer werkt.

Het is wel goed om te bedenken dat RSI-klachten niet alleen door computerwerk ontstaan, maar dat er nog allerlei andere redenen kunnen zijn. Dat sluit niet uit dat, wanneer je regelmatig computerwerk verricht, je geen rekening hoeft te houden met ergonomische kantoorartikelen. Het is nog altijd goed om hier op te letten, zodat je klachten als een muisarm voorkomt.

Zoals aangegeven, is RSI niet altijd het gevolg van computerwerk. Overigens hebben wel veel van de computerwerkers kans op RSI-klachten. Het is daarom belangrijk om deze klachten te voorkomen. Een van de belangrijkste manieren hiervoor, is om een ergonomische werkplek te hebben.
Er zijn een aantal artikelen die goed zijn om aan te schaffen voor je ergonomische werkplek, waaronder:

  • Een ergonomische computermuis
  • Een zit-sta bureau
  • Een verstelbare bureaustoel
  • Een ergonomische kruk
  • Een bureaufiets

Uiteraard kun je wel voorzien zijn van deze artikelen, maar het is ook van belang dat je ze op de juiste manier gebruikt. Zo is een goede zithouding van belang en moet je ook daadwerkelijk regelmatig staand werken achter je zit-sta bureau.

Zithouding

Maar hoe zorg je voor een goede zithouding?

  • Je knieën staan in een hoek van 90 graden wanneer je je voeten plat op de grond zet.
  • De hoek tussen je rugleuning en de zitting van je bureaustoel is idealiter ingesteld tussen de 95 en 105 graden om onderuitzakken te voorkomen.
  • Voor de juiste diepte van je zitting, plaats je een vuist tussen je knieholte en de rand van de zitting te plaatsen. Wanneer je onderrug daarbij contact maakt met de rugleuning, heeft je zitting de juiste diepte.
  • De armleggers van je bureaustoel moeten zo afgesteld zijn dat je onderarm en bovenarm met ontspannen schouders een hoek van 90 graden vormen.

Door bovenstaand advies te volgen, zorg je er direct voor dat je de juiste houding aanneemt. Voor het beste gebruik van de bureaustoel en zitsta-bureau adviseren we alsnog om een zitinstructie van Wuestman aan te vragen.

Nieuws - RSI
Nieuws - RSI

Wuestman is gespecialiseerd in het inrichten van ergonomische werkplekken die voor ieder individu prettig zijn om te gebruiken. We creëren een mooi interieurontwerp en voorzien je van de juiste kantoorartikelen.

Zitinstructie

Daarnaast bieden we graag aan jou en al je collega’s een zitinstructie. Hierbij leggen we je precies uit hoe je het beste kunt zitten op je verstelbare bureaustoel.

Wil je graag weten wat Wuestman voor jou kan betekenen als het gaat om ergonomische werkplekken? Neem dan vooral contact met ons op via 0341 46 20 80 of info@wuestman.nl.