Ontspanning

Minder werkdruk, meer werkgeluk

Het belang van ontspanning op het werk

We weten allemaal dat de maatschappij drukker is dan ooit, de lat ligt hoger en er komt 24/7 informatie op ons af. Toch is het belangrijk om af en toe even te ontspannen op het werk. Door zo nu en dan je gedachten van het werk af te zetten wordt je uiteindelijk creatiever, productiever en gelukkiger op het werk. Maar hoe kun je dit op de beste manier doen?

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland, meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks risico op een burn-out. Ontspanning op het werk is daarom geen bijzaak maar een hoofdzaak. Ontspanning verlaagt de werkstress en verhoogt het werkgeluk. Als je gelukkig bent op je werk, is je ziekteverzuim lager, ben je productiever en creatiever.

De meeste bedrijven hebben een bedrijfskantine of ontspanningsruimte waar je als medewerker kan lunchen of even een praatje kan maken met collega’s. Deze ruimten zijn vaak somber en saai ingericht, wat niet erg bevorderlijk is voor de stemming van de werknemer. De manier waarop een bedrijfskantine of ontspanningsruimte is ingericht heeft namelijk een groot effect op de stemming van de werknemer. Maar ook de inrichting van de werkplek is van belang om te kunnen ontspannen op het werk. Maar wat is nou de ideale inrichting? De ideale inrichting van een ontspanningsruimte is voornamelijk afhankelijk van het soort bedrijf en de bedrijfscultuur. Vraag eens aan de werknemers hoe zij zich ontspannen tussen de werkzaamheden door. De één vindt het fijn om een stuk te lopen in de pauze terwijl de ander het leuker vindt om een potje te tafeltennissen. Probeer hier op in te spelen, niet iedere werknemer ontstresst op dezelfde manier. Populaire ontspanningsactiviteiten op het werk zijn onder andere poolen, darten, tafeltennissen of een potje tafelvoetbal, toch is het niet zo dat met het plaatsen van een pooltafel de zaak is afgedaan. Er zijn meer factoren die aan bod komen als het gaat om het creëren van ontspanning op het werk, namelijk:

Rust in je werkomgeving
Een belangrijk onderdeel van ontspanning is een rustige werkomgeving. Als je rust creëert in je werkomgeving zul je merken dat je minder snel gestrest bent en effectiever te werk gaat. Een opgeruimd bureau is de eerste stap voor rust in je werkomgeving maar er zijn nog meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een akoestisch paneel om rumoerigheid in je werkomgeving te verminderen. Een andere optie is het creëren van een concentratieruimte, dit is een werkplek die wat meer afgesloten is van de werkomgeving. Zo kun je in alle rust je werkzaamheden uitvoeren.

De juiste houding
Als je gestrest bent neem je vaak een gespannen houding aan, je buigt voorover naar je beeldscherm en grijpt de muis net iets te hard vast. De kans is groot dat je last krijgt van nekpijn, hoofdpijn en andere spanningsklachten. Zorg dus voor een ontspannen houding, een ergonomische werkplek kan hierbij helpen. Zo blijf je houding ontspannen en voorkom je een hoop gezondheidsrisico’s.

Kwalitatief goede middelen
Je kunt je vast wel voorstellen dat kwalitatief goede middelen van belang zijn om je ontspannen te voelen op het werk. Als je laptop of beeldscherm niet naar behoren werkt kan dit behoorlijk stressvol zijn, helemaal als dit ervoor zorgt dat jij je werk niet goed kan uitvoeren. Maar ook een bureaustoel die niet lekker zit of een wankelend bureau kan ervoor zorgen dat jij niet ontspannen te werk kan gaan.

Beweging
Dat beweging goed is dat weten de meeste mensen wel. Bewegen helpt tegen stress en zorgt ervoor dat je vitaler wordt. Veel bedrijven zijn actief bezig om hun werknemers in beweging te krijgen. Zo zijn er veel bedrijven die korting aanbieden op een sportschoolabonnement. Maar er zijn ook bedrijven die nog een stap verder gaan. Zo zorgen zij voor een sportruimte op het werk of worden er outdoor sportlessen gegeven na werktijd.

Je kunt dus wel stellen dat ontspanning op de werkvloer een belangrijk onderdeel is voor het creëren van werkgeluk. Anno 2019 is werkgeluk een belangrijk onderdeel geworden binnen het bedrijfsleven. Het levert veel op voor zowel de werknemer als voor de werkgever. Gelukkige werknemers zijn een stuk productiever, creatiever en positiever ingesteld, hiermee zorgen ze ook voor meer gelukkige klanten en voor een positiever imago van het bedrijf waar zij werken.

Bij Wuestman weten we als geen ander dat het belangrijk is om af en toe te ontspannen op het werk en wat dit oplevert voor zowel werknemer als werkgever. Werkgeluk staat bij ons in een hoog vaandel en wij willen jou graag helpen met het creëren van meer werkgeluk binnen jouw organisatie. Het creëren van werkgeluk op jullie werkvloer realiseren we aan de hand van een aantal werkgelukfactoren. Denk bijvoorbeeld aan factoren als ontspanning, vitaliteit, rust, ergonomie, duurzaamheid, diversiteit, identiteit en functionaliteit. Als toonaangevende projectinrichter geven je graag passend en deskundig advies zodat jij ook een ontspannen werkomgeving, en dus meer werkgeluk, kunt ervaren. 

Wil je weten hoe we in jullie werkomgeving meer ontspanning kunnen realiseren? Vraag een Quickscan aan en ontvang een persoonlijk advies van één van onze professionals. Of vul het formulier op deze pagina in, zodat we contact met je kunnen opnemen. Voor meer werkgeluk in jullie werkomgeving ben je bij ons aan het juiste adres. Met projectinrichting gaan we graag voor je aan de slag!