Ergonomische werkplek

Werkt u aan een ergonomische werkplek?

De ergonomische werkplek is cruciaal

Ondanks de opkomst van nieuwe werkvormen zoals Het Nieuwe Werken, flexibel werken en thuis werken, komt lang achter een bureau zitten nog steeds veel voor. Een ergonomische werkplek is dan ook erg belangrijk om veelvoorkomende klachten, waaronder nek- en rugklachten, te ondervangen. Misschien herkent u deze klachten? Dan kunt u zich afvragen hoe ergonomisch uw werkplek eigenlijk is. Of beter nog: hoe u een ergonomische werkplek krijgt.

Ergonomische werkplek

Een ergnomische werkplek helpt u aan een goede zithouding en werkhouding. Een ergnomische werkplek helpt nekklachten, schouderklachten en rugklachten te verminderen of te voorkomen. Een ergnomische werkplek is dan ook erg belangrijk voor uw gezondheid. Door gebruik te maken van de specifieke hulpmiddelen en gebruiksvoorwerpen kunnen werkzaamheden gezond, veilig, comfortabel en efficient uitgevoerd worden. Een ergnomische werkplek is tevens gunstig voor het plezier in het werk en verhoogd daardoor bovendien de arbeidsproductiviteit. 

Te lang zitten is niet goed voor het lichaam. De afgelopen jaren is uit vele onderzoeken gebleken dat te lang zitten op termijn gevaarlijk is voor uw gezondheid. Belangrijke spieren in uw lichaam worden niet gebruikt wanneer u veel zit. De kans op hart en vaatziekten en de kans op diabetes nemen door te veel zitten toe. Een ergnomische werkplek geeft u uitkomst.

Zo zijn er bijvoorbeeld zit-sta werkplekken en dynamische werkplekken waarbij u wandelend of fietsend uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Met zit-sta werkplekken en dynamische werkplekken verlaagd u het aantal zituren aanzienlijk. Ook staand vergaderen is een uitstekende methode om het aantal zituren te verlagen. Naast zit-sta werkplekken en dynamische werkplekken zijn er ook ergonomische hulpmiddelen waarmee u uw werkplek eenvoudig kunt transformeren naar een ergonomische werkplek. Denk hierbij aan een goede bureaustoel of een in hoogte verstelbaar bureau. Maar denk ook aan monitorarmen en concepthouders. Hiermee voorkomt u dat u uw schouder en/of nek te ver moet buigen. 

Een belangrijk onderdeel van een ergonomische werkplek is uw zithouding. Een goede zithouding is met name afhankelijk van de stand van uw bureaustoel. Bij een perfecte zithoogte staan uw knieën in een hoek van 90 graden wanneer u uw voeten plat op de grond zet. De hoogte van het zitvlak stemt u af op deze hoogte. De hoek tussen uw rugleuning en de zitting van uw bureaustoel is idealiter ingesteld tussen de 95 en 105 graden om onderuitzakken te voorkomen. De juiste diepte van de zitting bepaalt u door een vuist tussen uw knieholte en de rand van de zitting te plaatsen. Wanneer uw onderrug daarbij contact maakt met de rugleuning, heeft uw zitting de juiste diepte. Tenslotte moet u uw armleggers van uw bureaustoel nog instellen voor een perfecte ergonomische werkplek. De armleggers van uw bureaustoel moeten zo afgesteld zijn dat uw onderarm en bovenarm met ontspannen schouders een hoek van 90 graden vormen. Waneer u bovenstaande zit-instructie volgt, heeft u een juiste zithouding. De basis van een ergonomische werkplek.

Is uw werkplek niet ergonomisch verantwoord? Laat het comfort van uw werkplek te wensen over? Uw ergonomische werkplek, is ons werk! Wij helpen u graag verder.

De kosten van een nieuwe bureaustoel staan niet in verhouding tot de kosten die eventueel ziekteverzuim met zich meebrengt. Bovendien levert een ergonomische werkplek meer werkplezier op en een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Redenen genoeg om te kiezen voor een ergonomische werkplek!

Als professional kan Wuestman Projectinrichting kan u persoonlijk adviseren over ergonomische hulpmiddelen. Of u nu op zoek bent naar een specifiek ergonomisch hulpmiddel, een zitinstructie wilt of graag tips wilt ontvangen over uw werkhouding? Wuestman Projectinrichting helpt u graag verder. Neem vandaag nog contact op met één van onze adviseurs via onderstaand formulier of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 0341-462089. 

Uw ergonomische werkplek, is ons werk! Wij helpen u graag!